Ordningsregler
Grattis till dig som blivit medlem i bostadsrättsföreningen Tingshöjden! Vi äger husen tillsammans som medlemmar och tillsammans tar vi ansvar för allas bästa och sköter husen på ett ansvarsfullt sätt.
Tänk därför på att vara rädd om och vårda både din egen lägenhet och husets gemensamma utrymmen. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla medlemmar gemensamt.
Osäker på vad som gäller?
Följ reglerna nedan, så kommer alla i huset att trivas! Har du en fråga som saknas? Då är du välkommen att kontakta oss i styrelsen så ser vi till att uppdatera informationen.
Om reglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om den boende ska få bo kvar. Styrelsen måste då först rikta en skriftlig uppmaning till den som bryter mot reglerna att följa dessa. Om den boende trots flera uppmaningar inte följer reglerna kan det bli fråga om att behöva flytta ut.
Det är förbjudet att ställa sopor och privata föremål (som cyklar, barnvagnar, skor etc) i trapphus, entréer eller andra gemensamma utrymmen. Det är ur brandskyddssynpunkt och även av skötselmässiga skäl viktigt att denna regel följs.
Det finns rum specifikt avsedda för förvaring av cyklar, barnvagnar och rullstolar.
Om du störs av ljud från grannen ska du först ringa på och tala vänligt med personen i fråga. Hjälper inte detta, eller om det är omöjligt att lokalisera varifrån störningarna kommer, kontakta Bostadsförvaltning. Om störningen är allvarlig och akut ska du kontakta trygghetsjouren. Du hittar alla kontaktuppgifter under fliken Kontakt.
Självklart får du det men tänk på att det är oftast mer lyhört i lägenheten än du tror. Visa hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Störande ljud (exempelvis hög musik, borra i väggarna, operasång etc) bör undvikas efter kl 22.00 fram till kl. 07.00. Använd heller inte tvättmaskinen mellan dessa tider, då även ljudet från detta kan störa dina grannar.
Ifall man byter till ett annat låssystem än det befintliga är det viktigt att anmäla detta till Bostadsvaltning, då det påverkar möjligheten att ha dörrlåset i serviceläge.
För allas trivsel och för att hålla god ekonomi i föreningen, sortera dina sopor enligt anvisningarna för sophantering och hantering av grovsopor.
Det är inte tillåtet att överfylla kärlen med diverse sopor. Märker du att sopkärlen är fulla så tar du med dina sopor hem igen. Kontakta sedan Bostadsförvaltnings kundtjänst och meddela att det är fullt så att de kan ordna en extra hämtning. Först när kärlet har tömts kan du slänga dina sopor där. Då detta har slarvats en del, debiteras numera medlemmar kostnader för bortforsling/städ + administrativa kostnader ifall man överfyller kärlen i miljörummet eller vid felaktig hantering av sopor.
Nej, det är i dagsläget inte tillåtet.
Det är inte tillåtet att grilla (med kol eller gasol) på sin balkong oavsett våningsplan. Om man vill grilla är alternativen elgrill eller att använda grillplatserna som finns på innergårdarna mellan husen på Lagmansbacken.
Balkongerna/uteplatserna får inte användas för permanent förvaring som inte tillhör normal balkongmöblering. Skakning av mattor, sängkläder m.m. i större omfattning är heller inte tillåtet.
Rökning är förbjudet i föreningens samtliga gemensamma utrymmen. Det är även förbjudet att röka utanför porten, då röklukt kommer in till grannarna på entréplan. Mellan varje hus finns askkoppar för utomhusbruk monterade, där går det bra att röka och fimpa sin cigarett.
Det går bra att röka på sin balkong, men inte tillåtet att kasta ut fimpar från sin balkong eller så att de kan blåsa in till grannen under eller bredvid då det kan utgöra en brandfara.
Tips
Vårt tips är att använda en gammal glasburk med lock med en skvätt vatten i, ute på balkongen. På så sätt undviker du att fimparna blåses iväg till grannarna.
Ja, det går bra men innehavare av husdjur är skyldiga att övervaka så dessa inte stör eller förorenar i huset och dess omgivningar. Husdjur får transporteras kopplade, men inte rastas eller gå lösa inom bostadsområdet.
Det är inte tillåtet att fästa paraboler på fastighetens väggar, eller någon form av anordning på balkongen. Den boende som sätter upp parabol kommer ombes att ta ner den.
Andrahandsuthyrning är endast tillåtet vid särskilda skäl samt med styrelsens samtycke under begränsad tid. AirBnB och liknande är inte tillåtet.
→ Mer om vad som gäller för andrahandsuthyrning
Varje boende ansvarar för att på egen bekostnad hålla lägenhetens inre med tillhörande utrymmen, såsom lägenhetsförråd, i gott skick. Till lägenhetens inre räknas: rummens väggar, golv och tak, inredning i kök, badrum och övriga utrymmen i lägenheten, glas och bågar i lägenhetens ytter- och innerfönster samt lägenhetens ytter- och innerdörrar.
Om något går sönder är det ditt ansvar att se till att det repareras. Bostadsrättshavaren svarar dock inte för målning av yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster och inte heller för annat underhåll av radiatorer än målning av dessa. Bostadsrättshavaren svarar inte heller för reparation av ventilationskanaler eller ledning för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten. Är din lägenhet försedd med balkong, terrass eller uteplats är det ditt ansvar att sköta renhållning och snöskottning av detta utrymme.
För att undvika stopp i avloppsrören får endast toalettpapper spolas ned i toaletten. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar inte för avlopp men ifall rensning av stopp är orsakat av att annat spolats ned (exempelvis pappershanddukar, kattsand, tops och sanitetsartiklar) får den boende själv stå för kostnaden.
Som bostadsrättsägare kan man säga lite förenklat att du har ett underhållsansvar för din lägenhets inre, medan bostadsrättsföreningen ansvarar för det yttre. Var gränsen mellan lägenhetens yttre och inre går är inte alltid helt lätt att säga då bostadsrättslagen ger visst utrymme för tolkningar. Den allmänna rekommendationen är därför att alltid stämma av med styrelsen och föreningens stadgar innan du sätter igång.
→ Mer om vad som gäller vid renovering