Det senaste från styrelsen

Hej Tingshöjdare,

Vi hoppas att ni haft en fin vår och kunnat njuta av de allt ljusare – om än något svala – dagarna. Årets första kvartal har passerat och styrelsen vill som vanligt ge er en uppdatering om vad som hänt i föreningen.

Det har varit ett intensivt kvartal med fokus på årsredovisningen, förberedelser inför årsstämman samt vårens städdag som ägde rum helgen innan Valborg. På årsstämman som hölls i mitten av maj, valdes en ny styrelse där flera tidigare ledamöter fortsätter: Lars Olofsson som ordförande samt Rose-Marie Ishak, Jorjet Cakar och Gabriel Eliyo som ordinarie ledamöter. Vår tidigare sekreterare och ansvarige för kommunikation och denna webb, Valentina, har valt att lämna sitt uppdrag i samband med flytt – ett stort tack till henne för engagemanget i styrelsen. Rollen kommer nu att tas över av Jorjet.

Kvartalet i kort

Få varningar skickades ut – totalt 13 stycken
Varningarna gäller bland annat ordningsstörningar, otillåten uthyrning i andra hand och att inte vara folkbokförd på adressen. 2 av dessa varningar handlar om debitering för bortforsling eller städning. Det beror på att personer har slängt otillåtna sopor i miljörummet, vid sopstationen mellan Lagmansbacken 9-11 och i andra gemensamma utrymmen.

Tidigare polisutryckningarna på Lagmansbacken
Under hösten/vintern hade vi en del stök och polisutryckningar som oroande många grannar – det har nu tack och lov lugnat ned sig. Vi håller tummarna för att det fortsätter så. Som vanligt, vid misstänksamt beteende, lämna tips till polisen och mejla Bostadsförvaltning. Vid misstanke om pågående brott – ring 112 direkt.

Säkerhetsförbättringar
Bostadsförvaltning har färdigställt arbetet med att införa taggläsare på dörrarna ner till garaget från Lagmansbacken 3 och Lagmansbacken 7 som tidigare saknades.

Föreningens städdag 27 april
Vi vill passa på att återigen tacka de medlemmar som dök upp och hjälpte till att snygga till våra innergårdar! Vi hyrde en container till städdagen för trädgårdsavfall och större grovsopor – både för att underlätta för medlemmar utan bil och minska risken att fel saker slängs i miljörummet. Tyvärr överfylldes containern med grovsopor och otillåtet avfall, vilket nu har lett till onödiga extrakostnader för föreningen. Vi är glada att containern användes, men överfyllning och felaktigt avfall slår direkt mot föreningens ekonomi.

Förhöjda försäkringskostnader
Försäkringskostnaderna kommer att öka med ca 30 000 kr inför kommande år. Detta är effekten av att vi haft en hel del skadeanmälningar under det gångna året, vilket driver upp premien. Vi vill därför återigen påminna er om att ta hand om våra hissar och gemensamma utrymmen.

Intresse för kollektivt bredband
I våras skickade vi ut en enkät för att ta reda på hur många som är intresserade av kollektivt bredband – alltså att föreningens har ett gruppavtal med en bredbandsleverantör, för att sänka kostnaderna för alla medlemmar.

Här är en kort sammanfattning av svaren:

  • 71% är intresserade av kollektivt bredband
  • Endast 22% är intresserade av TV-tjänster
  • Drygt 48% vill ha bredband med hög hastighet, minst 500 Mbit/s
  • De flesta kan tänka sig att betala 200–300kr/månad för en hög hastighet
  • Det viktigaste för medlemmarna vid en eventuell övergång är:
    • Att det blir billigare än deras nuvarande bredband
    • Att övergången är smidig
    • Att de får behålla sina nuvarande routrar

Vad händer nu?

Styrelsen samlar in offerter från olika leverantörer för bredband på 1000 Mbit/s. Vi kommer inte att undersöka vidare om TV-tjänster då intresset är lågt. Målet är att hitta ett bra pris, en stabil leverantör och en smidig övergång. Vid en eventuell övergång, kommer vi att ge god framförhållning så att alla hinner säga upp sina nuvarande avtal. Ett konkret förslag kommer att läggas fram på en extrainsatt föreningsstämma i höst, där medlemmarna får rösta.

Reparation och underhåll

Vår fastighetstekniker Stephanie från Bostadsförvaltning har haft mycket att göra under detta kvartal.

Ett axplock av det som skötts under kvartalet:

  • Plockat bort namn på postlådor som boende satt upp själva och hanterat felaktigt adresserad post
  • Bytt ut trasiga lampor och lysrör och beställt åtgärd för nödljus, skyltar och trasig röklucka
  • Delat ut ventilationsfiltren till samtliga medlemmar
  • Beställt extra städning av urin och kräk i en av entréerna
  • Rensat och slängt tidningar som medlemmar kastat på golvet i entréerna
  • Plockat skräp i de allmänna utrymmena
  • Beställt åtgärd hos Kone för småstrul som exempelvis byta av hisslampor, ledstång som suttit lite löst och gnissel vid öppning/stängning
  • Pågående dialog med Anticimex och löpande arbete att säkra upp fasaden, täppa igen råtthål mm. Sopstationen vid Lagmansbacken 2 ansvarar grannföreningen för men eftersom Bostadsförvaltning är förvaltare även åt dem, kan vi dela med oss att åtgärd hos SRV är beställd för att göra något åt hålen i luckorna för sopkärlen.

Ekonomisk översikt

Föreningens ekonomiska läge är fortsatt markerat som ”gult” ⚠️ av följande orsaker:

  • Slitage och skador på gemensamma utrymmen och teknisk utrustning, som hissar, dörrar och låssystem, är fortfarande högre än önskat. Våra byggnaders entrédörrar är slitna och i dåligt skick och kommer att behöva bytas ut. Detta kommer att innebära en utgift för föreningen om flera hundratusentals kronor.
  • Projektet med fiberkabel och nya säkerhetskameror är färdigt. Kostnaden blev ca 130 000 kr högre än planerat, men garagesamfälligheten står för 50 000 kr. Priset ökade främst pga. dyrare material, att vi behövde sätta upp en tillfällig lösning i port L7 tidigare än planerat för att öka tryggheten under vintern, och uppgradering till smartare kameraprogram med AI-sökning.
  • Tillskottet från de höjda bostadsavgifterna behöver i första hand användas till amorteringar, inte till att finansiera reparationer eller juridiska åtgärder för att hantera otillåten andrahandsuthyrning.

JAN-MARS 2025

INTÄKTER
Bostadsavgifter4 538 567
Lokalhyror262 981
Övriga intäkter471 720
5 273 269
Budget5 386 000
Netto– 112 731
KOSTNADER
Fastighetsskötsel393 330
Reparation och underhåll415 751
Energi, vatten och renhållning1 819 446
Kapitalkostnader2 433 364
Övriga kostnader247 440
5 309 330
Budget4 891 114
Netto– 418 216
– 36 061

Intäkter

Föreningen har en fortsatt stark kassa och styrelsen placerar 3 miljoner i ett så kallat fastränteplaceringskonto, där kapitalet är bundet med 3 månader i taget.

Kostnader

För att förklara posterna lite, kan vi nämna att delar av Fastighetsskötsel, Energi, vatten och renhållning samt Lån och amorteringar är de poster vi tyvärr inte kan göra så mycket åt.

Fastighetsskötsel

Skötseln av våra byggnader har följt planen någorlunda. Vi ser dock en ökad kostnad för extra städning av våra gemensamma utrymmen. Visserligen inte så konstigt när det upptäcks urin, kräk och avföring i entréer. Här behöver vi verkligen skärpa oss. Kostnaden för hiss-servicen ligger också högt vilket vi inte kan göra något åt för resten av året. Styrelsen tittar dock närmre på att byta leverantör när avtalet väl löper ut nästa år.

Reparation och underhåll

Trots att försäkringsbolaget ersatt en stor summa för den fuktskada som drabbade hissen på Lagmansbacken 3 i vintras, har vi större kostnader för reparation och underhåll detta kvartal. Det rör sig om större kostnader för reparation och underhåll i våra gemensamma utrymmen, vattenskador samt hissreparationer. Åter igen vill vi påminna om att vi måste vara mer försiktiga och rädda om våra hissar.

Energi, vatten och renhållning

Vid årsskiftet började en ny prismodell för fjärrvärme gälla. Nu betalar vi bland annat för något som kallas “effektskillnad”. Trots det har vår totala kostnad gått ner lite, tack vare att våra hus är energieffektiva. Just nu är Lagmansbacken 9 det hus som drar minst energi.

Kapitalkostnader

Det lån med rörlig ränta (som är ca 50 miljoner av vår totala skuld) har gått ned lite, vilket är positivt.

Med vänliga hälsningar, 

Styrelsen

Rulla till toppen